Boks ouwe

eerste boks

Soms vinden we onszelf terug in de onmogelijke situatie waarin niet geproost kan worden. Simpelweg vanwege het ontbreken van een drankje in onze hand. Gelukkig is er dan nog altijd de vuist. Persoonlijk denk ik dat er niets in deze wereld het verbroederende proosten zo dicht evenaard als de ouderwetse ‘boks’.

pizza bier boks

Vanaf jonge leeftijd worden we al geconfronteerd met de box en de fles, het liefst lopen we de hele dag in onze boxershort, laten even de boxer uit, spelen wat x-box en uiteraard houden we van boksen!

boks bier

Er zoals altijd kan er maar één de grootste en beste zijn. The world greatest, we kennen hem allemaal! Cassius Marcellus Clay! Beter bekend als Muhammad Ali, als er iemand kon boksen was hij het wel!

muhammad ali

En wat wilt het toeval, vandaag precies 54 jaar terug won ‘The Champ’ over zes ronden van Tunney Hunsaker, een politiechef uit Fayetteville, West Virginia. Het begin van een glansrijke carrière!

boks bier2

Daar mag op geproost én gebokst worden!

Google is je beste vriend!

download

Als je tegenwoordig wat wilt weten, hoef je niet ver meer te zoeken; Google is je beste vriend. Zo ook voor het vieren van een feestje op deze 28 Oktober. Google vervangt het bekende logo vaker voor speciale gelegenheden, en vandaag is dokter Salk aan de beurt!

Wie? Hoor ik je vragen, maar dat is geen schande. Zelf wist ik het ook niet. Maar deze fijne arts heeft de mensheid verblijd met het vaccin tegen polio. En vandaag is zijn verjaardag!

Ook vandaag jarig is onze pretty woman Julia Roberts en onze fijne Italiaanse zanger Eros Ramazzotti! Laten we daarom vandaag vieren met wat heerlijk Italiaans eten. Wees eerlijk, wie zegt er nu nee tegen Italiaans? Oke de Grieken zijn zo gek..

Hoewel de Grieken natuurlijk geen ‘nee’ zeggen, maar ‘óchi’. Ze hebben er vandaag wel een speciale feestdag van gemaakt. Óchi-dag, de gedenkdag van het grote NEE tegen de Italianen!

nee tegen italie

De Italianen stelden de Grieken op deze datum in 1940 een ultimatum om hun grondgebied open te stellen voor Italiaanse troepen en andere asmogendheden. De Grieken wilden daar echter niet aan en antwoorden met een duidelijke Óchi! Een standvastig besluit waar ze nog steeds trots op zijn. Ik juich het ook toe!

ouzo proost

Yiamas op het nee!

Liechtenstein of Ierland?

Hoewel ze in Ierland elke dag wel een reden hebben om te zuipen, is er vandaag een officiële, October Bank Holiday! Vraag me niet waar de naam vandaan komt, maar het staat ook beter bekend als de Haloween Holiday. Na dat uurtje extra zuipen van afgelopen weekend, is een vrije dag eigenlijk best een uitkomst! Voor ons een reden om de Guinness weer eens te schenken!

today i'm irish

 

Maar er kan natuurlijk ook altijd een ouderwets pop art feestje gegeven worden. De held van de pop art, Roy Liechtenstein is namelijk op deze mooie 27ste Oktober geboren en dat mag ook best gevierd worden!

popart feest

Wintertijd en Eidegenegen Eidagaruwo

 

Klok verzetten wintertijd

Wat we gisteravond ook gevierd hebben, we kregen een uurtje cadeau! De wintertijd is begonnen! Dat worden weer donkere koude nachten, haardvuur, kaarslicht en knus de warmte opzoeken bij elkaar. Kindjes maken dus! De cijfers liegen er immers niet om, statistisch gezien worden overduidelijk de meeste kinderen geboren in Augustus. Dat betekend dus dat er vanaf het ingaan van de wintertijd flink wordt geoefend.

Op het eiland Nauru weten ze daar alles van. Ze vieren vandaag niet voor niets Angam, de overwinningsdag. Tot twee maal toe werd het Nauruaanse ras met uitsterven bedreigd. De populatie raakte in de geschiedenis twee maal onder het aantal van 1.500 en dat aantal wordt gezien als noodzakelijk voor het in stand houden van een populatie.

Op 26 Oktober 1932 werd echter Eidegenegen Eidagaruwo geboren, de 1.500ste en eerste Angam. Dat was natuurlijk groot feest en nog steeds wordt die geboorte groots gevierd op het kleine eiland! De Nauruanen hebben echter sindsdien goed hun best gedaan en vandaag de dag is hun aantal weer een mooie 12.000!

angam nauru

Nieuw jaar, nieuwe kansen!

25 Oktober 2014, dachten we dat we nog 67 dagen te gaan hadden voor het nieuwe jaar, de Moslims helpen ons een handje. Want voor hun is het Muharram, het Islamistische nieuw jaar!

Ook is het de verjaardag Picasso! En die feestelijke dag wordt wel erg mooi opgeluisterd door de heropening van het Musée Picasso in Parijs. En natuurlijk wordt daar op gedronken! Zoals de grootmeester zelf zou aanraden trek ik vandaag een flesje Spaanse wijn open!

de fles wijn

En zoals elke dag zijn er nog meer feestjes! Op 25 Oktober verscheen de eerste Donald Duck in Nederland. Wie houdt er niet van die gezellige eend? Picasso sowieso wel!

picasso donald duck

Gloeilamp 2.0

Stelde ik twee dagen terug nog een proost voor op de verjaardag van de gloeilamp, vandaag is het echt een reden voor een feestje! Ik heb gewacht tot het donker werd, zodat de lichtjes van vandaag nog beter tot hun recht komen.

wensballon lichtjesfeest divali

Het is vandaag namelijk Divali, het lichtjesfeest! Wereldwijd steken hindoes vandaag lichtjes aan ter ere van Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Bij het Divalifeest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen: het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid.

Een betere reden voor een feestje kan ik me niet bedenken. En dat bij de Hindoes het huis brandschoon moet zijn en zij een week lang voorafgaand aan Divali geen alcohol drinken of vlees eten, vergeten we voor het gemak even.

Dus steek aan die kaars en proost op Maha! Happy Diwali!


Downloaden dit nummer en draaien op de jarige Ipod! Die werd namelijk precies 13 jaar terug onthuld!

Biertip voor vandaag:

hindoe bier

Pppppppproost

Ja het proosten gaat op deze dag iets minder vlot, maar is daardoor niets minder! Vandaag is het namelijk internationale stotterdag en dat betekent een speciale dag voor de 175.000 stotteraars die Nederland rijk is!

André-Jacques Garnerin zal op deze 22 Oktober, 217 jaar terug ook wel even moeite gehad hebben om woorden te vinden. Hij was in 1797 de allereerst mens die het aandurfde om een parachute sprong te maken. Uiteraard niet vanuit een vliegtuig, maar doormiddel van een luchtballon. Op een kilometer hoogte boven Parijs sneed hij de ballon los en landde met zijn mand aan een parachute weer veilig in parc Monceau!

Experimenting with parachuting at Parc Monceau by Andre-Jacques Garnerin  (22 Octobre 1797)

Vandaag is een Frans wijntje misschien wel op zijn plaats, want 22 Oktober was ook voor een andere Fransman memorabel. Op 22 oktober 1964 weigerde de Franse filosoof Jean-Paul Sartre om de Nobelprijs voor de literatuur in ontvangst te nemen. Hij wilde dat zijn werk om te inhoud gelezen werd en niet vanwege de waardering van anderen. Een tikkeltje dwars, maar ik kan het waarderen. Ik zeg Santé Sartre.

flying_lion_brewing_logo

Ook voor de bierliefhebbers is het vandaag een feestelijke dag. Er wordt weer een nieuwe brouwerij, een nieuwe bron van vloeibare liefde geopend! Dus mocht je in de buurt van Seattle zijn, vanmiddag om 4 p.m. is het groot feest aan de  Rainier Avenue nummer 5041. De ‘Flying lion brewing’ opent zijn deuren!

Flying Dog, Flying Fish, ik zie ze wel vaker vliegen, maar een vliegende leeuw roept zeker nieuwsgierigheid op!

Pppppppppproost!

Een feestelijke storm

Hier in Nederland zitten we momenteel te wachten tot de restanten van orkaan Gonzalo ons gaan bereiken. De orkaan die nu over de Atlantische Oceaan raast, zal ons vanavond bereiken en opzadelen met een zware zuidwesterstorm. Niet echt reden voor een feestje. Toch waait deze wind wel uit de hoek waar vandaag de feestjes gevierd worden, het mooie zuid-westen. Het is namelijk feest op de Antillen, het is vandaag Antillen dag. Veel vorm wordt er niet gegeven aan dat feestje, maar met een vrije dag en dertig graden zal er niemand klagen op onze eilanden!

Ook in Panama is het feest, namelijk de dag van de donkere Jezus. In het kleine plaatje Portobelo eert men vandaag het beeld van een zwarte Jezus Christus. Het beeld heeft het plaatje jaren geleden beschermd tegen de uitgebroken pest en heeft sindsdien vele andere wonderen tot stand gebracht. Velen zullen dit standbeeld vereren vandaag, maar zoals elke goed feest wordt er ook veel gedanst en gedronken!  Kon het zo ook maar met zwarte piet!zwarte jezus

Een donkere Jezus, een zware storm en donker weer, 21 Oktober kan wel wat licht gebruiken.  Maar het is niet voor niets “elke dag feest”, er schijnt altijd wel ergens een feestelijk lichtje! Want terwijl Alfred Nobel op 21 Oktober 1879 maar liefst 46 kaarsjes op zijn verjaardagstaart uitblies, toonde Edison  voor het eerst aan de wereld de gloeilamp!

Dus hoewel we niet allemaal kunnen genieten van een Polar biertje in het Antiliaans zonnetje, op het elektrische licht om ons heen mag ook geproost worden! Ik zou zeggen we nemen een light biertje!

Light Beer

Calvin Cordozar en de helden van Jamaica

Het was afgelopen weekend al feest toen Wesley Sneijder met twee goals Galatasaray naar een 2-1 overwinning  schoot tegen de grote rivaal Fenerbahce. Vandaag doen ze in Istanbul het feestje nog eens dunnetjes over, de Turkse club bestaat vandaag namelijk precies 109 jaar! Daar mag een Efes biertje op worden gedronken!

Op Jamaica zal er vandaag ook wel een extra Red Stripe worden gedronken, het is namelijk Heroes Day op het eiland van Bob. De dag waarop alle nationale helden worden herdacht. Voor Calvin Cordozar Broadus Jr. is het daarom vandaag dubbel feest. Hoewel hij vandaag precies 43 jaar terug werd geboren in Califonië, heeft hij een speciale band met Jamaica. Het is niet voor niks dat hij na te zijn gedoopt door een rastafaripriester op het Carribische eiland zijn artiestennaam veranderde van Snoop Dogg naar SnoopLion.

Misschien is deze dag nog wel het beste te vieren met een goede jonko..