De meestervervalser

We staan erg vaak stil bij gebeurtenissen die op het eerste oog niet echt een reden geven voor een feestje. Toch brengen nare gebeurtenissen uit het verleden vaak een wijze les met zich mee. Of is het een goede gelegenheid om eens stil te staan en te beseffen wat voor moois er was en is.

Zo is het vandaag de sterfdag van Han. Voor mij tot vandaag ook een onbekende. Maar zijn verhaal sprak bij mij erg tot de verbeelding. En zijn sterfdag grijp ik dan graag aan om zijn verhaal te vertellen. Want voor mij is er een nieuwe Nederlandse cultheld geboren! Ookal stierf hij 67 jaar geleden.

van_meegeren-trial

Kijk hem daar zitten, onze held. In de rechtbank, vlak na de oorlog en dus ook vlak voor zijn dood. Misschien wel de moeilijkste beslissing van zijn leven. Hij moet zijn grote geheim verklappen om te voorkomen dat hij wordt veroordeeld als collaborateur.

Het is natuurlijk bekend dat de Duitsers zichzelf graag alles toeëigende in die tijd. Geen kunstwerk of sieraard, eigenlijk geen enkel eigendom was veilig in die tijd. En vooral na de oorlog kwam dit aan het licht, toen alle buitgemaakte schatten weer tevoorschijn kwamen. Zo had niemand minder als Hermann Göring een Vermeer in zijn bezit, die niemand kon plaatsen maar die terug te brengen was naar onze Han van Meegeren. Die inmiddels in grote rijkdom leefde aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het bleek dat Han dit schilderij voor een hoop geld had verkocht.

Christus en de overspelige vrouw

Logisch dat Han voor het gerecht moest verschijnen in die tijd! Zaken doen met de vijand, hoe durfte hij!

Op dit punt besloot Han echter zijn verhaal te vertellen. Het was namelijk helemaal geen echte Vermeer, maar een schilderij van hem zelf. Hij was al jaren bezig geweest met de grote meesters te vervalsen en had daarmee al een hoop geld verdiend. Onze Han had daarmee de grote Göring ook een mooie loer gedraaid.

Daarmee vergaarde Han al snel een helden status, maar niet nadat hij (in het gevang) eerst had bewezen daarwerkelijk in staat te zijn zulke schilderijen te maken. Hij schilderde Christus in de tempel.

Christusindetempel

Dit schilderij betekende zijn vrijbrief, maar ook het einde van zijn geheim. Ik raad iedereen aan zijn verhaal te lezen, al is het zijn wikipedia pagina. Daarin staat ook waarom hij überhaubt begonnen was met vervalsen. Terecht al vraag je het mij.

Ik heb er in ieder geval een cultheld bij! Ik geef een rondje!

vals

Wounded knee

We’re all wounded at wounded knee. Het is een pijnlijk stukje, wederom Amerikaanse, geschiedenis. Op 29 december 1890 vond een gigantische slachtpartij van indianen plaats. Allemaal vanwege een misverstand. Een dove indiaan stond, verrassend, zijn geweer niet af toen hem dat werd gevraagd. Dit werd gezien als verzet.

Het was gelukkig het einde van het geweld tegen de originele inwoners van het continent. Hoewel ze nog lange tijd dwars gezeten werden.

De komende beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

indianen geen bier 2

indianen geen bier 3

indianen geen bier

indianen geen bier 4

Dit is wel de ergste vorm van racisme die ik ooit heb mogen aanschouwen.. Laten we op deze zwarte dag maar even stilstaan bij het leed van onze veerdragende vrienden. Gelukkig hebben ze het in deze dagen een stuk beter voor elkaar.

Proost Ugh.

indian-river

De beschonken schenker

Wat een feest voor film liefhebbers! 28 december is de dag waarop de aller eerste film ooit in premiere ging! Het stukje komische kunst genaamd ‘L’arroseur arrosé’ ging in 1895 in première. Het waren de aller eerste bewegende beelden die voor groot publiek werden tentoon gesteld. Uiteraard hebben wij (youtube) de beelden nog.


Wat een prachtig stukje film! Komedie van hoog niveau! En dat al meer dan honderd jaar geleden!

Met dit koude weer is vandaag dus de perfecte dag om eens lekker voor een film te gaan zitten. Uiteraard hoort daar een lekker biertje bij.

Rest ons nog één keuze, gaan we voor komedie of tragedie?

bier komedie

Vrede op aarde

kim zoekt schoenen

De Kerst is weer voorbij en allemaal zijn we nog in de sferen van vrede en liefde. Zo ook in Noord-Korea. Ookal was er de laatste dagen een hoop te doen over het interview, vandaag vieren ze feest! En Kim zoekt daarom snel naar een paar nieuwe dansschoenen!

Vandaag is het namelijk de dag van de grondwet in Noord Korea. En dat vieren ze natuurlijk allemaal. Want de rechten en vrijheden waar de Noord-Koreaanse bevolking elke dag van kan genieten, staat daar immers in vastgelegd.

Het feest kan beginnen! Noord-Korea have fun!

Korea-Parade

noord korea feest

noord korea weer

Christmas truce

We weten wat we vieren met Kerst. En dat wisten ze ook in 1914, tijdens de oorlog. Want tussen de loopgraven van de eerste wereld oorlog, werd met kerstmis de strijdbijl op meerdere plekken begraven en zochten de soldaten van beide kanten elkaar op.

Illustrated_London_News_-_Christmas_Truce_1914

Voor even was het vrede. Soldaten zongen en speelden samen, maar ook werden er samen overleden kameraden begraven. En best vreemde gewaarwording in de zo brute oorlogstijd.

Toch blijft het meest memorabele toch wel de potjes voetbal die werden gespeeld. Alsof er niets aan de hand was.

579261

Ik vind het een prachtige gewaarwording, maar eigenlijk klopt het van geen kant. Te bedenken dat men na al deze gezelligheid een dag later gewoon weer vrolijk verder ging met de idiote strijd in de loopgraven..

4763051

Gekke Vincent

vGogh-oor

Hoi ik ben Vincent, en op 23 december 1888 sneed ik mijn oor eraf.

Vincent had wel oren naar de cafébazin, maar was daarin niet de enige. Hij kreeg hoog oplopende ruzie met zijn vriend en medekunstenaar Gauguin, die hem de oren waste. Dronken en vol woede ging Vincent naar huis en zwaaide nog steeds met zijn mes. De les dat hij niet met messen moest spelen had hij beter in zijn oren moeten knopen. Hij sneed namelijk zijn eigen oor af, al dan niet per ongeluk.

Om zijn actie erna zal hij zich nog wel eens achter de oren hebben gekrapt, hij besloot zijn afgesneden oor trots te tonen aan een paar hoeren in een nabij gelegen bordeel. Hij kon zijn oren niet geloven, toen ze riepen dat ze het walgelijk vonden.

De politie nam Vincent mee, maar hij dacht dat hem een oor werd aangenaaid. De politie maakte echter niets meer van het voorval en liet hem vrij. Vincent kon weer op twee oren slapen.

Een rare snuiter die Vincent, maar een vermakelijk levensverhaal.

Ik neem er maar een varkensoor op!

Varkensoor

De ellende is voorbij

Wat deed jij op 13 Oktober? Dat is inderdaad alweer een eeuwigheid geleden en ik moest zelf ook even diep graven. Maar stel je voor dat je vanaf toen al je dagen op een besneeuwde bergtop had moeten doorbrengen. Zonder eten. En dat je vandaag pas gered zou worden.

Toch zijn er 16 mensen die zoiets onwerkelijks hebben meegemaakt. De overlevende van de Andesvliegramp werden namelijk pas op 22 December 1972 gered. Terwijl hun vliegtuig “Fuerza Aérea Uruguaya vlucht 571” op 13 Oktober (vrijdag, uiteraard) al was neergestort.

Dat is nog eens reden voor een feestje! Al hebben deze 16 wel extreem moeten afzien. Ze zijn voornamelijk in leven gebleven door het opeten van de 29 overleden passagiers..

andes vliegramp

Nu wil ik niet beweren dat wij in een vergelijkbare situatie verkeren, maar ook voor ons is er vandaag redding gekomen! De kortste dag van het jaar hebben we inmiddels achter ons gelaten. Vanaf vandaag wordt het elke dag weer een stukje langer licht!

Nog even een het is weer zomer! En ik weet niet waarom, maar door die gedachte krijg ik opeens zin om te gaan surfen!

surf tijger 1

surf tijger 2

surf tijger 3

De zekere overwinning

Naamloos

Door de ondertekening van de ‘Overeenkomst van Lancaster House’ komt er een eind aan het blanke regime van Ian Smith in Zimbabwe, onze vriend Robert Mugabe komt hierdoor aan de macht. Dat was 21 december 1979.

Vier jaar later was er nog een overwinning met dan zeker. Toen waren echter de Spanjaarden aan de beurt. De ouderen onder ons zal het nog steeds in het netvlies gebrand staan..

De kwalificatieronde voor het EK 1984 was bijna over. Nederland had na een slechte start toch de eerste plaats veroverd. Een paar dagen eerder rolde ze Malta op met 5-0. Nummer 2 in de poule was Spanje. Die ook nog tegen Malta moesten, maar een dusdanig doelsaldo hadden, dat er met meer dan 11 doelpunten verschil gewonnen moest worden.

Geen probleem voor Nederland dus!

In de rust stond het 3-1 voor Spanje, maar toen gebeurde het. Wat er in de kleedkamers is besproken zal nooit bekend worden, maar Malta gaf de moed op. Negen goals werden cadeau gegeven in de tweede helft. De Maltaneese weerstand was nul. En Spanje plaatste zich na een legendarische 12-1 voor het EK.  Nederland mocht thuis blijven.

Spanje ontkent elke vorm van omkoping. En laten we eerlijk zijn, het kan nog veel erger..

Spanje zou uiteindelijk nog bijna het toernooi winnen ook. Gelukkig staken de Fransen onder leiding van Platini daar een stokje voor.

Malta kon het nieuwe jaar genieten van een gloednieuw modern trainingscentrum..

En Nederland? Wij haalden bij het volgende EK gewoon onze welverdiende sportieve wraak. Het recht zal altijd zegevieren!

ek88