27 februari: Vandaag is de dag!

Kijk naar dit filmpje, het is één van de vele motivational video’s die er rondzwerven, maar de boodschap is duidelijk. Vandaag is de dag! Ik kan schrijven over de Rijksdagbrand, of Henk Westbroek die jarig is, maar dat doet er allemaal niet toe. Een loting Europa League? Ik ga zeker even kijken wie Ajax gaat loten, maar dat gaat sowieso wel door.

Vandaag gaat het om mij en ik ga knallen. Er zijn dingen die ik te lang heb uitgesteld, vandaag komt daar eindelijk een einde aan! De kaarten zijn geschud de tafels zijn omgekeerd zoals ze in het Engels zo mooi kunnen zeggen!

En mocht dat allemaal niet genoeg zijn, het is vrijdag! Dus genoeg reden voor een feestje!

het is vrijdag negers

26 februari: De echte mannen

Echte mannen zijn hun tijd ver vooruit. Echte mannen zijn tijdloos. Echte mannen zullen over een paar eeuwen nog steeds dezelfde helden zijn, altijd.

Christopher_of_Bavaria

Neem nu deze fucker. Christoffer van Bavaria, zijn stijl is de bom. Deze baas, die precies 599 jaar terug het levenslicht zag, was de koning van het Scandinavië, zo rolde hij. Met een kroon op zijn hoofd die perfect kleurt bij zijn ietswat puntige schoenen zou deze koning niet misstaan op de catwalks van tegenwoordig!

kleine willie

29 jaar terug was het kleine Willie die zichzelf onsterfelijk maakte door de elfsteden tocht te schaatsen. Als 19 jarig broekje deed hij dat onder de schuilnaam W.A. van Buren. Hoewel Luckytv ook een goed steentje bijdraagt aan de onsterfelijkheid van Willie! Het mag gezegd.

Maar de grootste koning, de allergrootste held die vandaag voorbij komt is toch wel ‘The man in Black’. En dan heb ik het niet over een alien-jagende Will Smith, nee natuurlijk niet. Er is maar één echte man in het zwart en dat is Johnny! En dit is zijn verjaardag.

Het was het mooie jaar 1932 dat kleine Jantje Contant op deze wereld kwam. Hij heeft ons veel moois geschonken en kwam niet voor niets terecht in de top van de Rolling Stone top 100 artiesten allertijden!

johnny cash

Zijn nummers zijn tijdloos en zijn mannelijkheid ook. Het was een wilde kerel, maar hij bezat een gouden hart. En wat een nummers heeft hij ons gebracht. Walk the line was de eerste, maar die werd gevolgd door zoveel goeds! En als een echte country zanger was ook deze cowboy niet bang om zijn gevoelige kant te tonen. De pijn van het leven, de tranen om een vrouw, het zijn allemaal zaken waar geen man aan kan ontkomen. Daar ligt dan ook wel de kracht van de Country, het zijn liedjes over de ‘gewone man’.

Maar zie Johnny shinen in deze video, ookal kent hij de pijn, het weerhoudt hem er niet van om te leven. Om de koning te zijn die hij is. Pijn kan je enorm in de weg zitten, maar het mag je nooit consumeren.

Johnny heeft zijn diepe dalen gekend, dat is zeker. Maar toch wordt hij door iedereen herinnerd als dé man in het zwart.

En wat doe je als je jarig bent, dan eet je taart!

johnny cash eet cake

25 februari: Zuigen kreng

praatpaal_gr

Zuigen kreng, het is geen praatpaal.

Ik moet toegeven dat ik verbaasd ben dat de praatpalen nog steeds overal te vinden zijn langs de snelweg. Ook naast nieuw aangelegde stukken worden we nog steeds vrolijk toegezwaaid door de gele palen langs de weg. Ik zou wel eens willen weten hoevaak deze vrienden nog gebruikt worden. Telefooncellen zijn immers ook totaal uit het straatbeeld verdwenen. Hoewel daar wel andere redenen voor waren. Er zullen niet zo veel praatpalen slachtoffer zijn van vandalen denk ik.

toffe presentatie

Een puntje aan zuigen.

Soms is een presentatie zo goed, daar kunnen anderen nog een puntje aan zuigen. Ik denk altijd maar zo, een presentatie is net zo tof als de presentator zelf. Anyhow, vandaag is het de presentatie van het Pinkpop programma. Ik ben benieuwd of er nog grote namen uit de hoge roze hoed rollen!

ITALY SOCCER

Uit je duim zuigen.

Er wordt nogal wat geschreven over Roma en de supporters. De Romeinse leger komen weer terug naar het hoge noorden, zoals ze dat twee eeuwen terug ook deden. Ze hebben één doel, wraak. In Rotterdam zullen ze echter niets meer vinden uit de 16e eeuw, maar dat ter zijde. Ik vind het allemaal nogal overtrokken. Oke al die gasten moeten ze oppakken en laten betalen. Maar om nu te denken dat de samenleving er aan moet bijdragen? Er is al zelfs een bedrijf die restauratie gratis aan heeft geboden. Wat een onzin. Pak gewoon eens een keer die gasten aan.

Oke dit heeft niets met uit je duim zuigen. Maar ik moest wat. En Totti blijft gewoon een baas. En Roma gaat gewoon winnen morgen,

eerste stofzuiger

Stofzuigen.

Ja hier wilde ik naartoe. De stofzuiger. Want die is jarig vandaag! 1902 alweer, 113 jaar terug stond de wereld op zijn kop. Wat een uitvinding en wat een apparaat. Huisvrouwen konden hun geluk niet op. Ik vind hem wel schattig zo op dat karretje.

stofzuiger eerste

24 februari: Iseseisvuspäev

Vraag me niet waarom, maar vandaag wil ik maar één ding vieren. It’s Iseseisvuspäev motherfuckers!

esland

En om nou te zeggen dat ik zoveel op heb met Estand, nee niet bepaald. Maar kom op!  Iseseisvuspäev! Het klinkt al als een kontschoppend feest! En ik weet uit betrouwbare bron dat ze in Estland best een feestje kunnen bouwen. Als ik dit plaatje zie doet het me denken aan de Hobbits.

estonia

En dan krijg ik gelijk weer de nodige nostalgische beelden voor me, en kan het helemaal niet meer stuk!

GREEN-DRAGON-INn

hobbits

Het blijft mooi, dromen over de Gouw. Dromen is sowieso altijd goed. Die moet je koesteren en najagen. Steve Jobs, onze appelman, had vandaag jarig geweest. Hij wist het ook altijd mooi te vertellen. Zijn mooiste quote blijft over de puntjes. Het zogenaamde ‘connecting the dots’. Je ziet altijd pas het resultaat als de puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen.

Ik vind het een inspirerende gedachte. En het houd mij op de been in mijn zoektocht naar de Gouw. Soms geloof ik niet dat ik het ooit zal vinden, vraag ik me uberhaubt af waar ik zelfs naar op zoek ben.

Zo zal Frodo zich ook gevoeld hebben tijdens zijn tocht met de ring, maar toen hij uiteindelijk op de rug van de arend terug vloog en achter zich Mordor zag branden, viel alles op zijn plek. Zijn tocht was geslaagd en het was goed geweest dat hij telkens door ging. Hoe hopeloos het er ook uit zag.

steve jobs connect dots  quote

Maar laten we eerlijk zijn, Frodo was een watje. Sam was de echte held. Frodo kon alleen maar janken en stuurde Sam weg. Maar Sam kwam uit eindelijk terug en redde de dag. Voor Sam was het nog hopelozer, hij had nog minder reden om door te zetten, maar toch ging hij er voor.

samwise_the_true_hero_by_shadowmaginis-d6pvph9

Daarom kreeg Sam zijn Rosie en was Frodo definitief kansloos verloren en mocht hij met zijn bejaarde oom mee naar de eeuwige jachtvelden van de elfjes. Fuck yeah!

sam de koning

 Oja nog één ding.

estonian_girls

23 februari: Anarchie

De mens wilt van nature vrij zijn, het zit in onze aard. Anarchisme is daarom ook van alle tijden. Vrij zijn van elke vorm van onderdrukking of ongewenst gezag. Door de manier waarop de wereld soms raar door ons opgebouwd wordt, is Anarchisme, in welke vorm of mate dan ook, onontkoombaar.

oranje vrijstaat

Neem  Oranje Vrijstaat, de trots van de Boeren in Zuid Afrika, vrijgevochten van de smerige Britten en trots op hun Nederlandse roots. Na de ondertekening bij de Conventie van Bloemfontein werd hun onafhankelijkheid ook eindelijk erkend. Het was 23 Februari 1854.

127 jaar later kwam er daar tegenover helaas een naar einde aan de vrijstaat ‘De Eenhoorn’ in Nijmegen. Oranje Vrijstaat was toen ook allang weer veroverd door opnieuw die smerige Britten.

anarchist

Daar in Nijmegen, in de roerige jaren ’80, dat waren trouwens échte anarchisten. Een krakersbolwerk barricadeerde al tijden het pand aan de Piersonstraat als protest tegen het beleid van de stad Nijmegen.

Tegen een leger van tweehonderd ME-busjes, een helikopter, drie Leopardtanks, twee bergingstanks, een pantserwagen en een legertje van 1950 man, was vrijstaat De Eenhoorn helaas niet opgewassen.

pierson rellen

 

Gelukkig zal de ware anarchie nooit verslagen worden. We zullen altijd blijven strijden tegen de onderdrukkers! Op grote, dan wel kleine schaal.

anarchie

22 februari: Lazarus de tweede

We rijden lekker een stukje mee met Niki Lauda. Een race in 1973 die zijn leven veranderde. Echt succes had hij nog niet gekend, terwijl hij zoveel had geïnvesteerd. Telkens was het de auto die niet mee werkte. Maar hier in de straten van Monaco komt het niet aan op de bolide, maar op echte rijkunst en gelukkig voor Niki was daar op die dag Enzo Ferrari die dat ook inzag en hem naar het rode team haalde. Niki Lauda won twee jaar daarna zijn eerste wereldtitel, hierna zouden er nog twee volgen.

Toch is Niki, die vandaag alweer 66 jaar is geworden, beroemder vanwege een andere gebeurtennis. Zijn grote en onverwachte comeback in 1976. Kranten noemde het de grootste comeback sinds Lazarus.

lazarus zijn

En dan bedoelden ze natuurlijk niet de dronken lamme zool die weer eens lazarus was, voor pampus lag en nu op deze zondag zijn roes ligt uit te slapen. Nee dan bedoelen ze natuurlijk de Bijbelse Lazarus die uit de dood opstond. Ze bedoelen de wederopstand van Niki Lauda die eigenlijk ook ten dode was opgeschreven na zijn zware crash op de Nürburgring. Wonder boven wonder overleefde hij de crash en zat 39(!) dagen later alweer achter het stuur van zijn Ferrari.

Dat hij dus vandaag zijn verjaardag mag vieren kunnen we eigenlijk wel magie noemen. Maar ja, dat dwing je natuurlijk af als je je verjaardag deelt met deze held.

Hans Klok

Maar misschien heb je wel helemaal geen zin in verjaardagen, het kunnen soms best vervelende verplichtingen zijn. En ik begrijp het wel, het is immers zondag en dan doen we het liefste helemaal niks.

hakuna matata zondag

En als ik de term Hakuna Matata aanhaal, die zo bekend is geworden door deze vrienden, dan kan ik enkel constateren dat dat misschien wel de beste manier is om het leven te vieren! Laat staan een luie zondag!

En mocht je dat dan toch niet genoeg vinden, dan raad ik het fijne eiland St. Lucia aan. Dit kleine, maar prachtige eiland in de Caribische Zee viert vandaag zijn onafhankelijkheid. Alweer 36 jaar lang zijn ze verlost van die nare bleke Engelsen die hun prachtige uitzichten op de stranden verpesten. En uitzichten hebben ze op St. Lucia zeker. Hakuna Matata voor maar een paar duizend euro per nacht!

Jade st lucia uitzicht

21 februari: Sint Piter

Swarte Pyt stiet te wuiven
op syn rêch in swiere sek
pipernuten om te struien
kadootsjes hat ‘r ek
rint in rûntsje troch de buorren
jout in hantsje ta beslút
sa sjocht Swarte Pyt syn dûns derút

alle jonges, alle famkes
dy steane alwer klear dûnsje allegear
de Swarte Pyt’te dûns in kear’

Welkom Sint Piter en Swarte Pyt

Ja jullie dachten zeker dat het allemaal alweer achter de rug was. Mooi niet! Die ouwe racist, die slavendrijver uit Spanje was afgelopen week gewoon weer in het land! Laat neger Quinsy het maar niet horen! Hoewel, eigenlijk was dit een handlanger van die grote boeman, de assistent slavendrijver zeg maar.

Zijn naam is dan ook geen Nicolaas, nee dit is Piter. Sint Piter. Een goedheiligman met Friese roots. En uiteraard is deze held ook onafscheidelijk van zijn zwarte sidekick. Piter moet helaas in Nicolaas zijn meerdere erkennen, Piter heeft maar één zwarte vriend. En zoals een ware Fries beaamd, is zijn naam net een tikkeltje anders; Swarte Pyt!

sintpiter

Piter en Pyt, het bekt ook nog eens lekker. En verder brengen ze dezelfde vreugde mee als de andere goedheilig man. Welke volgens Friese bronnen het kleine plaatsje Grouw ooit vergeten was. En daarom zijn makker Piter terug naar Nederland moest sturen. En ja, omdat het een stukje varen is, kwam die pas in februari aan in Friesland.

En zoals je Saruman de witte, Gandalf de grijze en Radagast de Bruine (wat een vreselijke pislul was dat trouwens) had, wordt gelijke onderscheid ook bij goedheiligmannen toegepast. Daarom is het Sint Nicolaas de Rode en Sint Piter de Witte. En uiteraard komt dat onderscheid ook terug in hun transportatiemiddel.

Sint Piter is een schimmel natuurlijk niet waardig, daarom rijdt hij op een zwart paard. Een Fries paard, uiteraard (en dat rijmt!).

sint piter

Ik ben toch wel een beetje jaloers op die kleine Friese kinderen, gewoon Sinterklaas vieren in februari! Terwijl de rest zo lang heeft moeten wachten. Ach voor ons is het over 10 maanden weer feest. En vanaf morgen moeten alle Hidde’s en Bente’s (de populairste Friese jongensnamen, gevolgd door Femke (WTF?)) en alle Fenna’s, Aukje’s en Aachjes (de populairste Friese meisjesnamen zijn minder verrassend)   weer 12 maanden wachten.

Of je moet vrouw zijn natuurlijk. Dan is het ware Sinterklaasfeest ook vandaag begonnen in Utrecht. De huishoudbeurs is namelijk weer in volle gang.. Lekker met zijn alle uitlopen voor geschenken en cadeautjes.

Huishoudbeurs gf huishoudbeurs

Je staat lekker warm en droog binnen, je hoeft geen liedjes te zingen en er worden geen slaven ingezet. Of je moet natuurlijk als man zo diep gezonken zijn dat je je mee laat slepen naar die put van verderfs die de huishoudbeurs heet. Dan heb ik meer medelijden met jou dan ik ooit voor elke zwarte slaaf van welke goedheiligman ook, ooit zou kunnen opbrengen.

man huishoudbeurs

Broeder, dat u maer spoedigh uit uwe lijden verlost moge worden..

20 februari: Kaarsjes uitblazen

Het blijft het meest ingeburgerde feest van allemaal. De verjaardag. En hoewel elke dag miljoenen mensen hun verjaardag vieren, het is hun speciale dag. De dag waarop zij even in het middelpunt van de belangstelling staan.

En vandaag zijn er weer een aantal helden jarig! En hoewel ze al vaak genoeg in de aandacht staan, wil ik ze hier toch zeker niet vergeten. Het is een fijne verzameling bij elkaar.

De eerste held die ik wil feliciteren werd geboren in 1944.
Held Willem!
De held van elke Rotterdammer!

willem van hanegem held

Drie jaar later kreeg datzelfde Rotterdam er nog een held bij. De koning van de lach!
Koning “pizza” Andre!

pizza andre van duin

En natuurlijk houdt iedereen van Pizza. Maar zij die op dezelfde dag geboren worden, delen uiteraard deze liefde nog intenser!
Ookal is hij helaas niet meer onder ons,
dé held uit de jaren ’90 kan er over mee praten.
Kurt Corbain!

Kurt Cobain pizza

En natuurlijk, het houdt niet op. De negentiger jaren kenden nog veel meer helden. Voor mij persoonlijk was er maar één de grootste!
De koning onder de koningen!
Kungen Jari!

jari litmanen

En zoals het hoort, sluiten we af met een heerlijk toetje.
Uit het prachtjaar 1988, van het Goddelijke eiland Barbados.
Tijger Rihanna.

Rihanna tijger

En mocht dat allemaal nog niet genoeg reden zijn om een feestje te vieren, kijk dan maar even op de kalender!

vrijmibo