28 juli: Het dorp

28 juni, de geboortedag van onze held Wim. Hij blijft fijn!

En speciaal daarvoor verlaten wij vandaag het dorp en trekken we naar de grote stad. Het bier roept ons uit onze winterslaap, uit ons hol, uit de anonimiteit van het platteland!

En dat allemaal voor een vreemde vogel..

27 juni: Veteranen dag

bevrijdingsdag_veteranen_anp-5610234-300x199

Vandaag is het veteranendag, en dat behoeft geen verdere introductie. Respect voor alle mannen en vrouwen die ons land gediend hebben!

 

soldaten bier

 

En daar hoort uiteraard een biertje bij!

De Amerikanen hebben het wel begrepen, daar is het immers elke dag veteranen dag.

Geen wonderen dat er ook een geschikt Amerikaans biertje op de markt is voor vandaag. Dat de combinatie Amerikaans en Bier vaak geen succes verhaal is, zien we maar even door de vingers..

Veteranen Bier

26 juni: Gestoorde spellen

 Chris Isaak, de koning met zijn heerlijke sleurende zang. Held, voorbeeld en jarige! Hoera!

Daar hoort een biertje bij!

petes wicked ale

Wat trouwens helemaal wicked is, op deze dag werd het pattent op de fiets aangevraagd. En niet eens door ons Hollanders, de entrepreneurs van de fiets. Nee het was een Amerikaan, uiteraard.. En dat alweer 196 jaar terug.

old skool fiets

Gelukkig zijn de tijden veranderd!

mooie fiets 1

mooie fiets 2

mooie fiets 3

25 juni: Vandaag is Oranje

Vandaag is het enkel voetbal, terwijl alle competities al stilliggen. Het gaat dan ook om het Nederlands elftal. Wat 25 juni is de dag van Oranje, dat mag wel gezegd worden.

Laten we natuurlijk beginnen met het hoogte punt, 1988! Want op 25 juni 1988 was het Nederland die eindelijk die cup omhoog mocht houden!

van basten 1988

Eindelijk inderdaad, want 14 jaar eerder, en 10 jaar eerder lukte het niet om een finale te winnen. 10 jaar eerder werd, ook op 25 juni, nog verloren van Argentinië. Het werd 3-1 in de verlenging. Terwijl we één minuut voor tijd nog de bal op de paal knalde, pure pech.

wk-78-voetbal

Het blijft pijnlijk.

Het was sowieso een zware wedstrijd, een harde wedstrijd, met veel overtredingen. Maar dat valt allemaal in het niet bij die beruchte wedstrijd op 25 juni 2006, negen jaar terug alweer.

Nederland – Portugal op het WK, 16 gele en 4 rode kaarten. Ik weet het nog als de dag van gister!

23 juni: Midzomernacht

 Dit! Precies dit, wil ik nou een keer zelf kunnen aanschouwen! Bam! De zon die niet ondergaat, gewoon omdat het fucking zomer is!

De langste dag hebben we ondertussen gehad, dat was zondag al, maar midzomernacht wordt op verschillende dagen gevierd. In Zweden heeft men dit feest van het jaar er alweer opzitten.

Heerlijk van die feestjes dat het alweer licht is als je naar huis gaat. Tuurlijk vrouw, ik ben voor het donker thuis! Geen probleem!

midzomernacht

Vraag me niet waar die boom voor staat, maar die schijnt er bij te horen.

Uiteraard heeft de kerk dit ‘heidense’ feest gekerstend. En daarom is het volgens die telling vannacht midzomernacht. Morgen is het immers het Sint-Jans feest, de geboorte van Johannes de Doper.

Anyhow, dit zijn de mooiste avonden van het jaar. Heerlijk licht, perfect om door te zakken, zelfs hier in Nederland. De perfecte avondjes voor kampvuurtje. Net als vannacht, zo’n mooie stille, rustige avond.

cowboy uithangen

Beetje de cowboy uithangen, je weet hoe het gaat.

Maar vanavond dus midzomernacht. Pas op voor de ‘midsummer madness’. Want in deze heldere nachten wil de boel nog wel eens uit de hand lopen.. Olivia sprak er al over tegen Malvolio in de klassieker van Shakespeare. Een mooi excuus om los te gaan dus!

midsummer madness

22 Juni: De hand van GOD

hand van god maradona lego

We kennen ze allemaal, de beelden uit 1986, een Goddelijke interventie in de kwart finale op het WK voetbal. Het was de wedstrijd Engeland – Argentinië, de tweede helft was net zes minuten aan de gang, toen gebeurde dit:

Maradona hield zich na afloop verstandig stil. Het was ‘de hand van God’ zou hij uiteindelijk zeggen. En hoewel er toen nog niet aan alle kanten camera’s stonden, was één foto genoeg bewijs.

maradona hand

Maarja, ik weet niet hoelang het duurde destijds om de foto te ontwikkelen. Het maakte echter ook niet meer uit, Engeland was al naar huis. En een week later was dit het resultaat.

maradona 1986 wereld kampioen

En of het nu eerlijk is of niet, dat is het leven. En zoals grootmoeder altijd zegt, eerlijk duurt het langst. Het duurde in dit geval tot 2005. Toen gaf Maradona eindelijk publiekelijk toe dat niet God de bal raakte, maar hij zelf.

Ik houd van eerlijke mensen, ookal duurt het negentien jaar. Ik ga, op deze mooie 22 juni, in ieder geval genieten van een Argentijnse steak en een heerlijk toepasselijk biertje.

marado maradona bier

Het flesje ligt in ieder geval goed in de hand.

14 juni: Ik vertrek

Ik vertrek, we kennen het programma allemaal wel. Vol goede moed vertrekken een stel Hollanders naar het buitenland om een camping te beginnen. Tegenslag na tegenslag krijgen ze te verwerken en al snel komen ze er achter dat ze beter in Nederland hadden kunnen blijven.

Toch kan ik er altijd wel respect voor opbrengen, gewoon alles achter laten en een nieuw leven beginnen. Beetje zonde dat deze mensen niet gewoon even logisch nadenken en dat het lijkt alsof ze hun nieuwe idealen hebben verkegen door al hun verstand in te ruilen..

Ik zou het zelf eerder ‘Alexander Supertramp style’ aanpakken. Je weet het wel, Into the wild, dat verhaal. Je hebt niets te verliezen en in die situatie verlies je ook niets, je zal alleen maar winnen.

Wie er ook op die wijze het avontuur aanging was onze grote vrijheidsvriend Ché Guevara! Oké, er zijn veel zaken aan zijn naam verbonden die niet zo fraai zijn, maar hij ging wel voor zijn idealen. En gelijk heeft hij ergens gehad, want er is genoeg mis.

De film, motorcycle diaries is dan ook een echte aanrader. Wat zo is Ernesto Guevara de la Serna ook Alexander Supertramp style gegaan. Samen met zijn maat Alberto sprongen ze op de motor om een tocht te maken door Zuid Amerika.

Ché onderbrak daarvoor zijn opleiding medicijnen en kwam in aanraking met wat er allemaal speelde voor onrecht op het zuidelijke continent. Hiermee is het voor hem allemaal begonnen.

 En omdat Ché vandaag jarig was, en ik altijd de zelfde idealen van vertrekken een warm hart toe draag, doe ik precies dat. Ik knijp er even tussen uit.

Ik ga mooi op avontuur, tot ooit!

supertramp

(oke volgende week, maar dat mag de pret niet drukken..)

10 juni: Big Brother

Op 10 juni 1949 wordt de roman ‘1984’ gepubliseerd. Het boek waarin George Orwell zijn visie op de toekomst geeft. Een gecontroleerde staat waarin de overheid alles overziet en controleert. Een toekomst beeld waarmee hij de spijker niet eens zo erg mis sloeg.

big brother

Het is maar goed dat hij in 1944 nog niet mee keek. Ik weet wel zeker dat zelf hij even zijn ogen zou sluiten. Wat er op 10 juni 1944 namelijk gebeurde is eigenlijk te bruut voor woorden.

In het Franse dorp Oradour-sur-Glane worden bijna alle 642 inwoners vermoord door de SS. Onder de noemer ‘controle’ moet iedereen zich melden voor een telling op het plein.

De mannen worden afgevoerd en afgeschoten. De vrouwen en kinderen worden in de kerk geleid, welke vervolgens in brand wordt gestoken. Wie naar buiten komt rennen wordt alsnog overhoop geschoten..

Toen het dorp dagen later werd aangetroffen, was er weinig meer van over. Alsware een monument staat het vandaag nog steeds zoals het toen is achter gelaten.

SAM_4127

Werderom een fotootje uit de eigen collectie. Erg indrukwekkend om dat te lopen. Verbrande kinderwagens en de auto van de dokter op het dorpsplein. Ze staan er, 70 jaar later, nog steeds..

En dan noemen we dit, wat vieren we vandaag…

strand feestje

Besef maar even hoe goed we het hebben!

En neem nog een biertje!

Vandaag werd immers ook de AA opgericht. Alweer in 1935 trouwens! Die ouwe alcoholisten zijn alweer 80 jaar oud!

Daar mag op gedronken worden!

Zelfs op je tachtigste!

old-man-drinking-whiskey-and-smoking

9 Juni: Kwek Kwek

Verstaan kan je die lelijke eend nooit, maar dat geeft niet. Vandaag is hij hoe dan ook jarig! In 1934 maakte de wereld namelijk voor het eerst kennis met deze wilde eend genaamd Donald!

Qua uiterlijk geen spat veranderd, maar man, die vervelende onverstaanbare kwaakstem had hij toen al!

wat een baas blijft hij toch!

Net als Johnny Depp, die in 1963 ter wereld kwam.

johnny

Baas!

8 juni: Oceanen dag!

Vraag me niet waarom, maar vandaag is het oceanen dag! Dus trek je bikini aan, net als Nancy!

nancy sinatra

Vanwaar deze tijgerij uit den ouden doosch vraagt u? Ach, ze is jarig vandaag, vandaar.

Maar oceanen dag dus, waarschijnlijk om ons bewust te maken van de vervuiling die gaand eis. Gelukkig zongen de Beach Boys er al over in 1971 en zijn we allemaal dus allang op de hoogte.

Maar het is waar, we hebben allemaal wel eens gehoord van de zogenaamde platicsoep die drijft in de Grote Oceaan. Door stromingen in het water komt al het afval samen op één punt. Handig met opruimen zou je denken. Helaas is dit eilandje van plastic ondertussen al de grote van 34x (!) Nederland. Zegt Wikipedia tenminste.

Tijd om te recyclen.

Tot die tijd eren wij de oceanen wel met surfen. En surfende vrouwen!

surf meisjes 2

surf meisjes

 surf schoonheid

surfing