De zekere overwinning

Naamloos

Door de ondertekening van de ‘Overeenkomst van Lancaster House’¬†komt er een eind aan het blanke regime van Ian Smith in Zimbabwe, onze vriend Robert Mugabe komt hierdoor aan de macht. Dat was 21 december 1979.

Vier jaar later was er nog een overwinning met dan zeker. Toen waren echter de Spanjaarden aan de beurt. De ouderen onder ons zal het nog steeds in het netvlies gebrand staan..

De kwalificatieronde voor het EK 1984 was bijna over. Nederland had na een slechte start toch de eerste plaats veroverd. Een paar dagen eerder rolde ze Malta op met 5-0. Nummer 2 in de poule was Spanje. Die ook nog tegen Malta moesten, maar een dusdanig doelsaldo hadden, dat er met meer dan 11 doelpunten verschil gewonnen moest worden.

Geen probleem voor Nederland dus!

In de rust stond het 3-1 voor Spanje, maar toen gebeurde het. Wat er in de kleedkamers is besproken zal nooit bekend worden, maar Malta gaf de moed op. Negen goals werden cadeau gegeven in de tweede helft. De Maltaneese weerstand was nul. En Spanje plaatste zich na een legendarische 12-1 voor het EK.  Nederland mocht thuis blijven.

Spanje ontkent elke vorm van omkoping. En laten we eerlijk zijn, het kan nog veel erger..

Spanje zou uiteindelijk nog bijna het toernooi winnen ook. Gelukkig staken de Fransen onder leiding van Platini daar een stokje voor.

Malta kon het nieuwe jaar genieten van een gloednieuw modern trainingscentrum..

En Nederland? Wij haalden bij het volgende EK gewoon onze welverdiende sportieve wraak. Het recht zal altijd zegevieren!

ek88

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *