De meestervervalser

We staan erg vaak stil bij gebeurtenissen die op het eerste oog niet echt een reden geven voor een feestje. Toch brengen nare gebeurtenissen uit het verleden vaak een wijze les met zich mee. Of is het een goede gelegenheid om eens stil te staan en te beseffen wat voor moois er was en is.

Zo is het vandaag de sterfdag van Han. Voor mij tot vandaag ook een onbekende. Maar zijn verhaal sprak bij mij erg tot de verbeelding. En zijn sterfdag grijp ik dan graag aan om zijn verhaal te vertellen. Want voor mij is er een nieuwe Nederlandse cultheld geboren! Ookal stierf hij 67 jaar geleden.

van_meegeren-trial

Kijk hem daar zitten, onze held. In de rechtbank, vlak na de oorlog en dus ook vlak voor zijn dood. Misschien wel de moeilijkste beslissing van zijn leven. Hij moet zijn grote geheim verklappen om te voorkomen dat hij wordt veroordeeld als collaborateur.

Het is natuurlijk bekend dat de Duitsers zichzelf graag alles toeëigende in die tijd. Geen kunstwerk of sieraard, eigenlijk geen enkel eigendom was veilig in die tijd. En vooral na de oorlog kwam dit aan het licht, toen alle buitgemaakte schatten weer tevoorschijn kwamen. Zo had niemand minder als Hermann Göring een Vermeer in zijn bezit, die niemand kon plaatsen maar die terug te brengen was naar onze Han van Meegeren. Die inmiddels in grote rijkdom leefde aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het bleek dat Han dit schilderij voor een hoop geld had verkocht.

Christus en de overspelige vrouw

Logisch dat Han voor het gerecht moest verschijnen in die tijd! Zaken doen met de vijand, hoe durfte hij!

Op dit punt besloot Han echter zijn verhaal te vertellen. Het was namelijk helemaal geen echte Vermeer, maar een schilderij van hem zelf. Hij was al jaren bezig geweest met de grote meesters te vervalsen en had daarmee al een hoop geld verdiend. Onze Han had daarmee de grote Göring ook een mooie loer gedraaid.

Daarmee vergaarde Han al snel een helden status, maar niet nadat hij (in het gevang) eerst had bewezen daarwerkelijk in staat te zijn zulke schilderijen te maken. Hij schilderde Christus in de tempel.

Christusindetempel

Dit schilderij betekende zijn vrijbrief, maar ook het einde van zijn geheim. Ik raad iedereen aan zijn verhaal te lezen, al is het zijn wikipedia pagina. Daarin staat ook waarom hij überhaubt begonnen was met vervalsen. Terecht al vraag je het mij.

Ik heb er in ieder geval een cultheld bij! Ik geef een rondje!

vals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *